Piscine traditionale - integral din beton armat cu diferite tipuri de finisaje

Peretii acestei piscine sunt realizati din beton armat iar la interior se realizeaza hidroizolarea si apoi finisarea estetica cu diverse materiale de tip vopsea epoxy, liner, mozaic vitroceramic, ceramica, etc. Acest tip de piscine suporta sistemul de absortie prin skimmere sau prin canal perimetral deopotriva (piscine cu deversare sau luciu de apa).

Etapele constructive pentru piscinele cu structuri clasice din beton sunt:

 

sapatura - dupa masurarea cotelorprofilare fund pozare piese de inglobat si sifoane de fund si turnare radier pe armaturarealizare armatura pereti si legare de armatura radier, inclusiv banda de etansare intre armaturicofrare pereti, inglobarea pieselor si turnarea betonuluirealizare instalatie hidraulica perimetrala si in caminul tehnic deja construit si hidroizolathidroizolare interioara si realizarea finisajelor (vopsea epoxi, liner, mozaic vitro, gresie, etc.)realizare umpluturi perimetrale (cu nisip) si montaj bordura perimetrala (eventual si plaja piscinei)umplerea cu apa, punerea in functiune si efectuarea tratamentului soc.

Sistemul de circulatie al apei

Deja trebuie sa stim ca apa din piscina trebuie sa circule prin sistemul de filtrare, pentru a retine mizeria si impuritatile. Pe parcursul acestei operetii, apa ajunge la sistemul de filtrare prin sifonul de fund, skimmer situat la linia apei colectand impuritatile plutitoare sau priza de aspiratie cand efectuam operatia de curatire a piscinei. Apa preluata astfel este trimisa, cu ajutorul pompei, in filtru, care retine impuritatile si restituie apa curata in piscina, prin refulari.

Introducere in modul de functionare a unei piscine

 

O piscina normala trebuie sa contina minim sapte componente: Bazinul PompaFiltru pentru apaSubstante chimice de tratament al apeiSistem de golire(vidanjare)RefulareInstalatia hidraulica de absorbtie (skimmere, aspiratii pentru curatire, sifoane de fund, fittinguri de legatura, etc.) Unele piscine sunt dotate cu priza de aspiratie folosita doar pentru curatirea piscinei. Sistemul de pompare Pentru multi dintre noi, piscina este, mai mult sau mai putin, o mare groapa in pamant. Noi nu vedem cele mai multe elemente care reprezinta masinaria intregului sistem al piscinei. Chiar acest lucru defineste conceptul de piscina si o face sa functioneze. Inima piscinei este pompa de apa, un motor electric special conceput hidraulic. Majoritatea acestor pompe contin prefiltru (in cazul filtrarii cu nisip), un cos in care se strang impuritatile grosiere pentru a evita blocarea turbinei si patrunderea in filtru. Pompa, in general, functioneaza programat.

Sistemul de pompare

Pentru multi dintre noi, piscina este, mai mult sau mai putin, o mare groapa in pamant. Noi nu vedem cele mai multe elemente care reprezinta masinaria intregului sistem al piscinei.

Chiar acest lucru defineste conceptul de piscina si o face sa functioneze. Inima piscinei este pompa de apa, un motor electric special conceput hidraulic. Majoritatea acestor pompe contin prefiltru (in cazul filtrarii cu nisip), un cos in care se strang impuritatile grosiere pentru a evita blocarea turbinei si patrunderea in filtru. Pompa, in general, functioneaza programat. Filtrul piscinei Acesta retine impuritatile neretinute de prefiltrul skimmerului si al pompei. Baza filtranta este de diverse tipuri: Cartus filtrant - cu finete de filtrare mare - panza de poliester/hartie absorbantaNisip cuartos - finete de filtrare medie - cel mai des utilizatDiatomee (pudra din fosile ale organismelor marine) - finete de filtrare foarte mare Obs.: calculul hidraulic impune ca intregul volum de apa al piscinei sa fie filtrat odata la maxim 6-8 ore.

Sistemul de filtrare este destinat sa pastreze apa din piscina curata, dar chimia trebuie sa se ocupe de finete. Este foarte important sa mentinem cu grija echilibrul chimic al apei din piscina, din cateva puternice motive: Patogeni periculosi ca bacteriile trebuiesc anihilati - apa netratata devine un loc preferat pentru boli care pot ajunge de la o persoana la alta cu usurintaApa cu un echilibru gresit sau neadecvat poate distruge componente hidraulice ale piscineiEchilibrul impropriu poate cauza iritatii ale pielii si indeosebi ochilorUn echilibru impropriu poate face apa din piscina opaca

Un bazin de inot necesita, intotdeauna, o verificare permanenta pe toata perioada de utilizare, ceea ce, in final, inseamna si o renovare a sa. O pata de culoare nedorita, placut de mozaic sau ceramica sparte sau cazute, liner sau orice tip de hidroizolatie cu neconformitati. Aceste lucruri vor trebui facute, mai ales in ceea ce priveste renovarea sistemului de filtrare.

Tratamentul chimic

Reglare Ph, dezinfectare.

Pentru a anihila agentii patogeni din apa piscinei, trebuie sa introducem un agent dezinfectant. Cel mai popular agent dezinfectant este considerat clorul sub forma de hipoclorit de calciu(solid) sau hipoclorit de sodiu(lichid). Alternativa clorului este bromul, oxigenul activ. Dar elementul initial de baza din chimia apei din piscina il constituie potentialul de hidrogen, pe scurt pH-ul. Pe scara pH-ului 0 = aciditate extrema iar 14 = alcalinitate extrema, rezulta un stadiu neutru = 7. Ca exemplu, adaugand pH+ sub forma de carbonat sau bicarbonat de sodiu vom creste valoarea pH-ului, alminteri adaugand pH- sub forma de bisulfat de sodiu vom scade valoarea pH-ului.

De retinut ca echilibrul chimic al apei din piscina este un proces cu supraveghere continua, pe langa cele prezentate anterior, monitorizarea alcalinitatii totale, duritatea (calciu) apei si solidele totale in suspensie este necesara. Tratamentul se poate realiza cu interventie manuala sau cu ajutorul echipamentelor automate de tratare si dozare care, pot face o eficienta sporita cu regulatoare automate de pH, echipamente de sterilizare cu ultraviolete, electroliza sarii cu aport clor liber(se va folosi stabilizant), ozonatoare, etc..

Piscine Beton